Una història ‘infernal’
La història dels Kapaoltis es remunta a l’any 1987. Per aquelles dates, un grup de joves amics del barri de Llefià (Badalona) volen crear un Grup de Diables i recuperar una tradició de la cultura popular catalana on el foc n’és el protagonista.
El grup és batejat com “Kapaoltis”, resultat de la combinació dels noms dels fundadors (“Ka» de Carlos, «Pa» de Paco, «ol» d’Olga,»t» de Toni i «is» d’Isa), i la roba que els identifica combina negre i vermell, els colors de l’infern. Definida la seva identitat, és hora de passar a l’acció. És així com, aquell mateix estiu, els Kapaoltis s’estrenen a Llefià amb el primer espectacle de pirotècnia.
Poc a poc, el grup de diables es fa un lloc a les festes populars del barri i el correfoc es converteix en una de les cites anuals més esperades. La primera experiència dels Kapaoltis més enllà de la frontera catalana té lloc poc temps després del seu naixement, concretament, a Pamplona. A partir de 1997, amplien les seves actuacions i organitzen el seu primer piromusical, una fusió de música, dansa, pirotècnia i foc. El juliol de 2009, tornaran a repetir experiència fora de Catalunya. Aquesta vegada, però, per organitzar un piromusical a Sabiñánigo (Huesca).
Però la llista d’actuacions dels diables de Llefià s’estén molt més enllà. Des de fa uns anys, participen a les festes de la Mercè de Barcelona. La seva presència també s’ha consolidat a les festes de Maig de Badalona, a les festes populars de Sant Adrià i a la festa medieval de Can Canyadó (Badalona), entre altres. A més, l’any 2010, els Kapaoltis van organitzar la Troballa de Colles de la Coordinadora de Barcelona amb motiu de l’elecció de Badalona com a capital de la cultura catalana.
El foc dels Kapaoltis no s’apaga i esperem que continuï encès per molt temps!Una historia infernal
La historia de Kapaoltis se remonta al año 1987. Por aquellas fechas, un grupo de jóvenes del barrio de Llefiá (Badalona) quieren crear un Grupo de Diablos y recuperar una tradición de la cultura popular catalana donde el fuego es el protagonista.
El grupo es bautizado como “Kapaoltis”, resultado de la combinación de los nombres de los fundadores (Ka» de Carlos, «Pa» de Paco, «ol» de Olga,»t» de Toni y «is» de Isa), y la ropa que los identifica combina negro y rojo, los colores del infierno. Definida su identidad, es hora de pasar a la acción. Es así como, aquel mismo verano, Kapaoltis se estrenan en Llefiá con el primer espectáculo de pirotecnia.
Poco a poco, el grupo de diablos se hace hueco en las fiestas populares del barrio y el ‘correfoc’ se convierte en una de las citas anuales más esperadas. La primera experiencia de Kapaoltis más allá de la frontera catalana tiene lugar poco tiempo después de su nacimiento, concretamente, en Pamplona. A partir de 1997, Kapaoltis amplia sus actuaciones y organizan su primer piromusical, una fusión de música, danza, pirotecnia y fuego. En julio de 2009, volverán a repetir experiencia fuera de Cataluña. Esta vez, pero, para organizar un piromusical en Sabiñánigo (Huesca).
Pero la lista de actuaciones de los diablos de Llefiá es mucho más extensa. Desde hace unos años, participan en las fiestas de la Mercè de Barcelona. Su presencia también se ha consolidado en las fiestas de Mayo de Badalona, las fiestas de San Adrián y la fiesta medieval de Can Canyadó (Badalona), entre otras. Además, en 2010, Kapaoltis organizaron la «Troballa de Colles» de la Coordinadora de Barcelona con motivo de la elección de Badalona como capital de la cultura catalana.
¡El fuego de Kapaoltis no se apaga y esperamos que siga encendido por mucho tiempo!